Raportti sodan olennoista

Raportti sodan olennoista

Mysterys Nui

Toivon, että tämä selonteko saavuttaa Bio-Klaanin linnakkeen ja sotaa johtavan administon mahdollisimman joutuisasti. Keräämäni tiedot ja ottamani valokuvat lisäävät uskoakseni ymmärrystämme Mysterys Nuin läntisten erämaiden tapahtumista tämän pirullisen sodan aikana. Sillä aikaa, kun nazorak-joukot ovat marssineet ja räjäytelleet tietään saaremme itäosien poikki, on Lehu-metsän siimeksessä kytenyt, ja toisinaan väkivallan leiskoiksi leimahtanut, täysin toisenlaiden sodan näyttämö.

Tätä kriisiytynyttä tilannetta voi kutsua rintamaksi vielä vähemmän kuin taistoamme nazorakeja vastaan, sillä taistelevia joukkoja ei riitä riveiksi asti, ja väkivalta voi vaania mistä tahansa suunnasta – selkäsi takaa, kylkesi viereltä, jalkojesi alta, pääsi päältä… Ei, tämä ei ole rintama, eivätkä iskut kohdistu välttämättä rintapuolellesi. Eivätkä täällä taistele sotajoukot. Täällä taistelevat sodan olennot.

Seuraavaksi olen liittänyt raporttiin kaksi ottamaani valokuvaa näistä sodan olennoista.

Mysterys Nuin mysteerit
Mysterys Nuin mysteerit

Toivon saavani lähipäivinä ja -viikkoina parempia kuvia sodan olennoista ja niiden liikkeistä. Nämä ovat kuitenkin parhaat toistaiseksi saamistani otoksista. Saatatte tunnistaa kuvaamani kohteet, ja teillä saattaisi olla niille toinenkin nimi: “zyglak”. Olen kuitenkin vakuuttunut siitä, että “sodan olento” on parempi nimitys. Raakalaismainen tapa, jolla sotaa on metsän siimeksessä käyty poistaa yksilöltä sen, mikä liittää hänet omaan kulttuuriinsa ja identiteettiinsä. Tavat, moraali ja yhteisön lämpö saavat väistyä sissisodan realiteettien tieltä, ja kuka tahansa on vaarassa muuttua sodan olennoksi. Ne, jotka olivat ennen zyglakeja, ovat nähdäkseni tämän kehityksen ensimmäisiä uhreja, mutta en keksi mitään syitä sille, etteikö tämä uhkaisi muitakin sissisotaan osallistujia.

Poltetut muonavarastot, katkotut pitkospuut, hyökkäykset yön pimeydessä. Hajaantuminen erämaan pimeimpiin loukkoihin ja päiväkausien yksinäisyys. Rankkasade, kylmyys, nälkä. Olen koostanut tämäntyyppisistä iskuista taulukon raportin kääntöpuolelle. Raakuus, joka määrittelee Lehu-metsässä käytävän sodan, on omiaan tekemään kenestä tahansa sodan olennon, ja tämä on ollut zyglakien toimintatapa koko konfliktin ajan. Jotkut väittäisivät että kauemminkin, mutta ennen Allianssin luomaa ulkoista painetta ei kukaan saanut zyglakeja yhtä suurisuuntaiseen tuhoamistoimintaan. Joka tapauksessa kaikki havaitsemani sodan olennot ovat entisiä zyglakeja. Myös Gaggulabion Lieggimiehet ovat toimineet vastaavalla tavalla, joskin heidän osoittamansa paikoitellen suuripiirteinen suhtautuminen sodankäyntiin – ja siitä seuraava leirissä vietetty vapaa-aika – vaikuttaisi pitävän heidät vielä skakdeina sodan olentojen asemasta.

Toivon tämän viestin löytävän administon pian, koska olen huolissani, että myös oman järjestömme soturit ovat vaarassa muuttua sodan olennoiksi, jos julma tapa sotia jatkuu. Jos siis käy kuten toivon, ja joku omistamme löytää tämän selonteon ja sinä, arvoisa Admin, luet tätä, harkitse antavasi viestin sinulle toimittaneelle soturille loma. Erityisesti arvelen Sota-Ompun olevan vaarassa muuttua sodan ollenoksi.

Palaan asiaan mahdollisimman pian, jatkan seuraavaksi valokuvien ottamista.

-klaanin jäsen

Raportti sodan olennoista, osa 2

Mysterys Nui

On tapahtunut merkittävä muutos. Olen löytänyt saareltamme sodan olentojen lisäksi myös zyglakeja. Vaikuttaisi siltä, että tilanne metsän siimeksessä on muuttunut, ja jokin nostaa päätään ensimmäistä kertaa kuukausin. Se jokin saattaa olla zyglakien paluu. He ovat esiintyneet – kaiken huomioiden – yllättävän vähän, mutta taantumuksen aika vaikuttaisi olevan ohi. Yritän parhaani mukaan raportoida mitä on tapahtunut, mutta ensin minun on esiteltävä avainpelaajat. Tällä kertaa olen saanut heistä paremmat valokuvat.

Zyxax, päällikkö
Zyxax yhdisti Mysterys Nuin neljä zyglak-heimoa lupauksillaan kostosta ja uudesta loiston ajasta. Hänen aikanaan radikaalit tulkinnat saivat vahvan jalansijan shamaanien keskuudessa. Tähän liittyy jonkinlainen kuvio siitä, kuinka Rhakk’Elakk tai Meren Isä otettiin pääpalvonnan kohteeksi Meren Äidin asemasta. Zyxax kuitenkin kuoli Mysterys Nuin ulkopuolella ja jätti kansansa vaille visiota ja kunnollista edustusta Allianssissa.

Zyxaxista ei ole valokuvaa, koska hän on kuollut. Harmikseen hän kuoli sodan olentona eikä zyglakina.

VOIMA 12
KETTERYYS 12
LUJUUS 11
MIELI 12

Guechex, päällikkö
Guechex, Mysterys Nuin suurimman zyglak-heimon “Metsärannan” sotapäällikkö, oli ensimmäinen saaren silmäätekevistä liskoista, joka päätti tarttua toimeen Zyxaxin vision epäonnistuttua. Luulimme hänen menehtyneen kohtalokkaan zyglak-hyökkäyksen aikana, mutta kuten olen sittemmin saanut todistettua, hän on vielä elossa.

Mysterys Nuin mysteerit

VOIMA 14
KETTERYYS 11
LUJUUS 13
MIELI 10

Raxcel, päällikkö
Raxcel oli merkittävä osa Zyxaxin pyrkimyksiä yhdistää Mysterys Nuin zyglakit komentoonsa: hän oli vaikutusvaltainen metsästyspäällikkö, jonka kanssa Zyxax avioitui. Nyt leskenä Raxcel on ottanut päällikön tittelin itselleen, ja pyrkii saamaan siitä kaiken irti.

Mysterys Nuin mysteerit

VOIMA 13
KETTERYYS 10
LUJUUS 13
MIELI 12

Flygel, tietäjä
Flygel on omituinen zyglak: hän on teknisesti ottaen tietäjä, mutta käytännössä hän on liskokansan (ainoa?) tiedemies. Hän viettää erakon elämää, mutta on nyt joutunut osaksi kansansa poliittista peliä.

Mysterys Nuin mysteerit

VOIMA 10
KETTERYYS 11
LUJUUS 10
MIELI 16

Fatizax, tietäjä
Fatizax on Raxcelin alaisuudessa toimiva shamaani, joka ei vaikuta välittävän siitä, mitä muut hänestä ajattelevat. Fatizax ei kuulu radikalisoituneisiin pappeihin, hän on ainoastaan rad. Hänellä on sielunyhteys Makuta Nuihin – asia, josta oma makutamme olisi voinut kertoa meille aiemmin, mutta ei kertonut. Kuinkas sattuikaan.

Mysterys Nuin mysteerit

VOIMA 9
KETTERYYS 11
LUJUUS 12
MIELI 14

Meixez
Meixez on nuori zyglak, jonka Guechex on kasvattanut. Hän vaikuttaa lahjakkaalta soturilta, mutta kärsimättömältä sielulta. Luonteeltaan totinen tapaus.

Mysterys Nuin mysteerit

VOIMA 12
KETTERYYS 14
LUJUUS 13
MIELI 10

Calibus
Calibus on toinen nuori zyglak, joka on satavarmasti ihastunut Meixeziin. Erityisesti tämän kuvion seuraaminen ja salakuvaaminen on ollut kokemus. Mainitaan myös, että Calibus vaikuttaa sikäli poikkeukselliselta yksilöltä, että hän oli aina zyglak, eikä koskaan sodan olento.

Mysterys Nuin mysteerit

VOIMA 12
KETTERYYS 12
LUJUUS 12
MIELI 12

Näiden avainpelureiden lisäksi tahdon mainita myös, että Bio-Klaanilla on sotavankina arvostettu liskosturi Vasell, joka kulkee etelän miekkatietä, eli sitä samaa jota Ämkookin. Hän saattaa olla todellinen avain koko kuvioon. Arvelen kaikkien edellämainittujen zyglakien kunnioittavan häntä suuressa määrin.

Jätän raportin tämän osan tähän ja palaan jatkamaan seuraavaa osaa kun se on taas turvallista. Vaikuttaisi kuitenkin siltä, että zyglakit ovat tulossa takaisin.

Kuten hyvin tiedätte, minulla on monta rautaa tulessa – myös muita tärkeitä tehtäviä ja juonikuvioita. Huomaan, että edellinenkin raporttini on vielä löytämättä, mutta uskon että aineistoni löytää vielä tiensä Bio-Klaaniin.

-klaanin jäsen

Raportti sodan olennoista, osa 3

Mysterys Nui

Tai oikeammin raportti zyglakeista, sillä liskokansa vaikuttaa palanneen. Tällä hetkellä pidän skakdeja todennäköisimpin sodan olentoina. En kuitenkaan tahtonut rikkoa nimiteemaa kolmanteen osaan.

Selonteon kolmas osa toimikoon historiakatsauksena sekä viime aikojen tapahtumien raportointina: zyglakit ovat olleet Mysterys Nuin asukkaiden uhka koko kirjoitetun historian ajan, ja varmaan kauemminkin – kukapa sen tietäisi. Näin on toki monessa muussakin maailmantähden nurkassa, mutta täällä tilanne kärjistyi erityisen kipeäksi Bio-Klaanin perustamisen jälkeen: zyglakit kokivat järjestön soturit uhaksi omalle elämäntavalleen, ja erityisesti etelärannikon zyglakien elinpiiri kutistui. Näin ollen ei olekaan ihme, että kun sota Bio-Klaanin ja nazorakien välillä syttyi, zyglakit olivat innokkaasti mukana Allianssin perustamistohinoissa.

Perinteisesti saaren “äpäräliskot” ovat eläneet neljässä heimossa: metsärannan heimossa, vuonoheimossa, järviheimossa sekä “entisessä kivirannan heimossa”; erityisesti tämä neljäs ryhmä on joutunut siirtymään matoralais-asutuksen alta pois. Nämä heimot ovat vielä jakautuneet useiksi pienemmiksi ryhmiksi ja perhepiireiksi. Juuri tämä hajaannus oli zyglakien ongelma Allianssi-jäsenyyden kanssa. Kuka edustaisi heitä?

Tähän saatiin luonnollisesti vastaus kunnianhimoisen vuonoheimon Zyxaxin myötä. Hän yhdisti heimot radikaalien shamaanien tuella ja strategisen avioliiton sinetöimänä. Zyxax kuitenkin menehtyi pian sodan alettua. Zyglakit olivat taas hajaannuksen tilassa.

Huomio itselle: kysy historia-asioista lisää M the Z, siniviitta-F?

Päällikkö Guechex oli se, joka pyrki ratkaisemaan tämän tilanteen. Hän kasasi uskolliset joukkonsa ja liittoutui “Z.M.A.”n kanssa saadakseen käsiinsä ortonien salaiset kartat. Guechex uskoi voivansa iskeä tikarin suoraan Bio-Klaanin sydämeen: he hyökkäsivät linnakkeeseen kartan osoittamaa salakäytävää pitkin eräänä kohtalokkaana yönä. Vaikka tapahtuman muisto on surumielisen harmaa omiemme keskuudessa, se oli sitä suurempi tragedia zyglakeille – tässä vaiheessa ehkä jo sodan olennoille. Ilmeisesti Z.M.A. antoi liskoille jotain muutakin kuin kartan, ja vastenmielinen mutaatiokohtaus eliminoi miltei koko iskuryhmän. Kuten kuva-aineistostani kuitenkin käy ilmi, itse iskuryhmän johtaja Guechex selvisi. Hänet otti hoidettavakseen erakkotietäjä Flygel, joka otti myös yhteyttä Guechexin kasvattiin, Meixeziin, joka lähti ystävänsä Calibuksen kanssa tapaamaan Guechexia ja Flygeliä.

Samoihin aikoihin leskeksi jäänyt Raxcel huomasi kaksi asiaa: hänen kansansa oli huonossa tilanteessa, ja hänellä oli elämänsä mahdollisuus ottaa valta käsiinsä. Erityisesti tämä hänen näkemyksensä vahvistui neuvottelussa skakdien edustajan kanssa – mitä ilmeisimmin skakdit suhtautuivat zyglakeihin täysin epätasa-arvoisesti ja ylenkatsoen. Olen saanut tietää, että Metorakk lähestulkoon uhkaili Raxcelia zyglakien täydellä alistamisella, ja että Gaggulabio söi pullaa suu auki ja puhui ruoka suussa. Joka tapauksessa Raxcel poistui zyglakien rituaaliselta, elävältä sotalaiva T’haokilta itselleen uskollisen tietäjä Fatizaxin kanssa, ja hylkäsi Rhakk’elakkin fanaattiset papit. Muutama muu Raxcelin lojalisti livahti heidän mukanaan.

Koko tämän ajan tietäjä Fatizaxilla on myös ollut jotain murheita liittyen johonkin sielujen maailmaan. En kuitenkaan täysin ymmärrä, mitä se tarkoittaa.

Nyt nämä kaksi zyglak-seuruetta – Guechexin voimia keräilevä jengi ja Raxcelin seuraajat – ovat järjestämässä huomiskäräjiä. Olen oppinut, että huomiskäräjät ovat korkeimman mahdollisen määräysvallan zyglak-tapaaminen, jossa päätetään kaikkia heimoja koskevista asioista. Käräjillä on kaksi ilmeistä ongelmaa: ensinnäkin enemmistö zyglakeista on yhä skakdien komennossa sotaleireillä ympäri saarta, kenties eräänlaisina sodan olentoina, ja toisekseen Raxcel ja Guechex eivät pidä toisistaan, eivät sitten ollenkaan. Jos tietolähteeni pitävät paikkansa, he ovat itse asiassa toistensa exät takavuosilta.

Näiden kohtalokkaiden hetkien ollessa käsillä pidän tärkeänä, että me Bio-Klaanissa otamme aktiivisen roolin. Enemmistö zyglakeista suhtautuu meihin yhä inhoten, joten vihamielisyyksien lakkauttaminen tulee olemaan vaikeaa. Jos tämä tieto kuitenkin saavuttaa administon ajoissa, uskon, että voimme vaikuttaa käräjiin myönteisesti ja saada zyglakit ymmärtämään, että yhteistyö Allianssin kanssa ei ole heille hyväksi. Allianssi tekee heistä sodan olentoja, mutta me voimme tarjota muutakin. Ilman tällaista väliintuloa en kuitenkaan pidä välien kohentamista todennäköisenä, vaan uskon liskokansan toimivan vanhojen kaunojensa mukaisesti, ja pitäytyvän liittoumassa, joka tuhoaa lopulta heidätkin.

Huomaan, että kahta edellistä raporttiani ei ole vieläkään löydetty puunkolosta, johon ne piilotin. Toivottavasti joku vastuullinen ja vakavastiotettava soturimme kuitenkin löytää selontekoni pian ja toimittaa ne perille. Nyt minun on kuitenkin lähdettävä suorittamaan toista tehtävääni, sitä joka on “biblically accurate”, kuten xiaksi sanottaisiin.

Liitteeksi laitoin onnistuneen kuvan itsestäni.

Mysterys Nuin mysteerit

-klaanin jäsen

Skakdien leiri

“Hei, pomo!” kuului huudahdus ruokateltan sisäänkäynniltä. “Olis postii!”

“Jätä siihen pöydälle, käyn kohta kattomassa!” Gaggulabio vastasi.

Hänen uskollinen Lieggimiehensä teki työtä käskettyä ja poistui teltalta, huikaten vielä poistuessaan: “Se on kuulemma joku klaanihessujen kolmiosainen raportti jostain ‘olennoista’ tai jotain! Kukaan ei vielä lukenut sitä, kun vaikutti tärkeältä niin tuotiin suoraan sinulle!”

Skakdien päällikkö otti paussin taikinan vaivaamisesta, pyyhkäisi kätensä essuun ja kääntyi teltan ovelle. Hän asteli rauhakseltaan pienelle pöydälle, jota koristi yksinäinen vaaleanpunainen kukka, sekä nyt myös jonkinlainen kanisteri. Gaggulabio kieritti viestilieriön kannen auki parilla rivakalla otteella – homma muistutti hillopurkin avaamista, missä palkkasoturipäällikkö olikin aika haka – ja kaivoi paperinivaskan esiin. Hän ei kuitenkaan ehtinyt kuin asettaa lukulasit nenälleen ja lukea raportin otsikon, kun hän kuuli munakellon pirinän.

“Pannahinen!”

Gaggulabio kiirehti paperit kädessään uunin äärelle ja avasi pikaisesti sen luukun. Patakintaat käteen ja piirasta pelastamaan! Siinä ähistessään skakdi ei kuitenkaan huomannut laskeneensa selonteon kuumalle liedelle. Pekonipiiras pääsi asettumaan ase- ja leivospöydälle ihanneolosuhteisiin, mutta siinä samalla Gaggulabio huomasi raportin kulman syttyneen liekkeihin.

“Pannahinen!”

Hän kiirehti pelastamaan papereita, mutta ei patakintaineen saanut niistä kunnollista otetta, vaan selonteko lipesi hänen otteestaan. Raportti putosi suoraan taikinaämpäriin. Ei edes siihen, joka oli jo vaivausvaiheessa, vaan vasta alkutekijöissään olleeseen, lähes nestemäiseen esitaikinaan.

“Pannahinen!”

Onkiessaan papereita taikinavellistä Gaggulabio huomasi niiden muuttuneen lukukelvottomiksi. Ei näistä enää selkoa saa, hän ajatteli. Ainoastaan peilin kautta otettu omakuva oli selvinnyt kylvystä jokseenkin ymmärrettävänä.

Onneksi nämä eivät varmaan olleet ihan niin tärkeitä, Gaggulabio tuumi, ja heitti raportinjämät uunin tulipesään. Paperit olivat hyökänneet hänen piirakkapäivänsä kimppuun, ja saivat luvan auttaa pelastamaan sen, vaikka sitten uunia lämmittämällä.

9 thoughts on “Raportti sodan olennoista”

 1. Ööh, olen pahoillani että kun saan “viestin julkaisukuntoon”, se on juuri tämä.

  Kuten ehkä huomasitte, tämä oli vain muistinvirkistys. “Kiitos” Kapuralle ajatuksesta, että zyglak-juonen kertauksen voi toteuttaa Uber-Masan salaisena tiedonkeruuoperaationa.

  Niin että. Kunhan halusin saada jotain ulos. Älkää ottako tätä kovin vakavasti.

  1. Niin ja tosiaan, minulla ei ole aikomusta jatkaa tätä membu- ja embu-kirjojen salaperäistä juonta. Jätän tämän avoimeksi haasteeksi itseäni urheammille kirjoittajille.

 2. Jännittävä ja oudolla tavalla maanläheinen Ybermasa-kuvaus siinä mielessä, että membuekstien fiilistä voisi ehkä kuvata sanoilla “vitun vaarallinen”, mutta tämän humanisoivassa käsittelyssä hän on ehkä jokseenkin nolo ja huono. Lopetus (joka toimii hienosti myös skakdi–zyglak-suhteiden kuvana) on enemmän vihoviimeinen punchline kuin yllättävä käänne; hyvä yksityiskohta, että raportista jää jäljelle vain Ybermasan hiljalleen kehittyvien valokuvaistaitojen huippua edustava mutta sinänsä hyödytön omakuva. Gaggulabio ja Ybermasa ovat loppujen lopuksi häkellyttävän luontevat peilikuvat.

  niin oliko tässä jotain oikeitakin juttuja, oli vissiin. Hyvä ja tarpeellinen recap, joskin lukiessa palautui myös mieleen paljon muistoja viesteistä, joissa kaikki tämä alkujaan kerrottiin – ei ollut mitenkään niin täysillä mielestä pyyhkiytynyt juonikuvio. Jatkoa odotellessa.

 3. Rikon nyt vähän kommentoinnin kronologiaa sanomalla, että vähän huusin kun viestin twist paljastui. ”Ybermasa on vähän boomer kännyköiden kanssa” on erinomainen lisä hahmoon ja huvitti suunnattomasti.

  Tämä kutittelee myös huolestuttavalla tavalla sitä mahdollisuutta, että Ybermasan lihanaama on eräänlainen krana ja täten osa henkimaailman hommia.

  Erinomainen kertaus ja toivon että pääsemme kohta zyglak-käräjille selvittelemään liskopolitiikkaa.

 4. On varmaan turhaa edes tehdä mitään yksittäisiä nostoja, sillä joka toinen laini tässä oli puhdasta kultaa ja sai minut hörähtelemään ääneen.

  Ybermasan metatason heitot ja osan kaikin tavoin upea itsetietoisuus ilahdutti. Tämä on kyllä erinomaisen hyödyllinen jo tällaisena in-universe wikiartikkelina, vaikka se myös samalla todisti, että tämä juonihan oli ihan selvää kauraa ja on säilynyt muistissa oikein hyvin.

  Kuvituksesta kaikki pisteet. Loivat tunnelmaa ja formaatti oli ilahduttava. Arvostan myös sitä ihan puhdasta vaivannäköä, mikä tähän on mennyt. Tästä olisi hauska teetättää fyysiset kääröt, joita voisi hypistellä.

  Vähän kyllä oikeasti harmittaa, että nämä eivät päätyneet oikeaan osoitteeseen, vaan Gaggulabion kämmittäväksi. Klaani tarvitsisi nyt kyllä oikeasti kaiken avun Zyglakien kanssa toimimiseen. Curse you, mämmikourainen leipuri!

 5. aaaah just hyvä
  Minähän olin Ybermasaa enemmän innoissani siitä, että tämä on formaatiltaan käytännössä old school historiantutkimusuat/selvitystä, silleen autenttisesti ajalta milloin se oli vain jotain jäbiä funtsimassa asioita paperille. Kauhistuttava uusi formaatti.

 6. Minä ainakin otin tämän viestin täysin tosissani, ja pelkään sodan olentoja. Miettikää, mitä jos sankarimme selviävät kaikesta, vain jotta he huomaavat muuttuneensa sodan olennoiksi…..

  Eikun siis, tai myös: minun on tunnustettava että minulle tämä oli hyödyllinen kertaus koska minun käsitykseni tästä ja monista muista viime aikoina hiljaiseloa eläneistä juonista on hyvin sekava ja satunnainen. Haluan vain lisää liskoja.

 7. Hyvä recap ja virkistävä tyyli! Siellä oli välissä niinkin hauskoja juttuja, että hörähtelin ääneen. Vaivuin kyllä Ybermasa-twistin jälkeen jonkinlaiseen huvitunneisuuden ja alakulon välimaastossa möyrivään tilaan…

Vastaa