Telttailu loppuu nyt

Jossain Klaanin ulkopuolella, tuntemattomalla saarella

Domek istui ruohikon päällä. Hän tuijotti kiven palasta hänen edessä ja kuunteli kuinka linnut lensivät hänen yläpuolella ja kuinka tuuli ulvoi hänen takana. Hän vilkaisi hetken harmaan jyrkänteen alla pystytettyä tumman vihreää teltaansa ja käänsi päänsä takaisin kivipalan puoleen ilman minkäänlaista ajatuksenkiertoa.
Hän ei kestänyt enään.
Domek oli saapunut saarelle viiko sitten. Hän oli ollut matkustanut Klaanin ulkopuolella katselemaan maailmaa, jolloin hän samalla luki itäisien kylien Matoralaisten kirjoja ja novelleja, joita hän vieläkin piti laukunsa sisällä. Tarinat olivat inspiroineet häntä yrittämään taas piirtämistä ja kirjoittelemista, joten hän päätti asettua saarelle saadakseen yksityisyyttä. Suurinosa Domekin töistä jäivät kesken tai hän ei keksinyt mitä olisi voinut tehdä niillä, mikä tietenkin ärsytti häntä erittäin pahasti.

Mutta jos oli mitään, mitä ärsytti häntä enemmän tai yhtä paljon kuin Kirjailijan Seinä, niin se oli saarella oleskelu.
Domek saapuessaan saarelle puiden lehtiä oli hyvin runsaasti vaikka olivatkin hyvin keltaiset. Sää oli aurinkoinen ja lämpötila suotuisa.
Valitettavasti, kolmantena päivänä sää kylmeni ja lehdet alkoivat pudota. Neljäntenä päivänä alkoi nousta sumua ja viidentenä päivänä lehdet ovat pudonneet kokonaan ja usva näytti kuin se olisi niellaissut koko saaren. Näky oli hyvin karu ja aavemainen.
Joka ilta Domek olisi asettanut viisi valokiveä telttansa ympärille ja aseensa kätensä ulottuvilla. Hän nousi aina kesken iltaa jos sattui kuulemaan ääniä, asetti valokivet aina suoraksi niiden kaatuessaan ja palasi telttaansa niin nopeasti kuin pystyi.
Mutta viime iltana asioille tuli muutos. Viime iltana Domek kuuli hyvin äänekkään ja muukalaisen äänen. Se kuulosti metalliselta, teolliselta ääneltä, mutta myös hämmentävän orgaanisen tuntuinen; aivan kuin hyönteinen. Hän nousi tavallista tapaa ja kurkisti teltasta ulos, jolloin hän huomasi jokaisen valokiven kadonneen telttansa ympäriltä. Hän ei ymmärtänyt mitä oli tapahtunut ja sytytti valon lieskan kädestään. Hän katseli hätäisesti ympäristöään ja piteli hilpariaan tiukasti käsissä eikä pystynyt kuin istumaan teltan sisällä nukkumatta.
Silloin hän päätti viimein, ettei enään pysyisi saaressa. Se oli viimeinen pisara. Hän päätti lähteä heti pois aamunkoitolla.

Domek viimein nousi ylös ruohikolta. Hän venytteli raajojaan, laittoi lierihattunsa ja huivinsa päähän, pakkasi tavaransa ja tarkisti piirustuksiaan yksitellen. Hän käveli rannalla olevaa kaislikkoa päin, jossa hän oli piilottanut puuveneensä. Hän raivasi itselleen kaislikosta polun pidellen laukkua veden yläpuolella ja työnsi puuveneensä avoimille vesille, nousten samalla veneen päälle ja tarkisti laukunsa sisältöään ottaen sisältään kompassin, kartan ja pienen mustekynänä.
Hän katsoi hetken kompassiaan ja merkitsi rastin kartalle mustekynällä. Hän vilkaisi saarta päin jota voi tuskin hahmottaa paksun usvapilven läpi ja nosti purjeet.

”Hiivatti, unohdin kokonaan piirtää kuvan tuosta kalliosta”, Domekin ääni kaikui usvameren keskellä.

9 thoughts on “Telttailu loppuu nyt”

  1. Tässä on ymmärretty jo vähän hahmon rakentamisen ja hitaamman tunnelmoinnin päälle. On kivaa että hahmona Domek määrittyy ensin taiteilijana ennen kuin taistelijana.

  2. Juu, tämä on aika hyvä. Tunnelma on poikkeuksellisen kärsivällisesti ja fiilikellä rakennettu, tasoon nähden. Lakoninen lopetus on aika hyvä.

    Pöllikö 955 siltä valokiven, häh?

    Mustekynä on jotenkin aika huono idea telttailuun. Moderni lyijykynä kehitettiin oikeastaan juuri maastossa (juoksuhaudoissa) kirjoittamista varten säällä kuin säällä, mustekynä ei ole kovin hyvä märän tai melkein minkään muunkaan poikkeavan tilanteen kanssa. Mutta ehkä tämä kielii siitä, että Domek ei lopulta ole ihan niin käytännönläheinen eräilijä, vaan kaupunkilaistaiteilija retkeilemässä… muistaakseni Domek oli jostain kaupungista alun perin. Degoh-Nuita ainakin kuvaillaan isona paikkana jossain.

  3. Hyvä Tove Jansson -fiilis on tässä pätkässä. Lähestytty verrattain kaunokirjallisesta kulmasta. Hahmoa ei kuvailla (no kaikki tietää miltä Domek näyttää) tietenkään, mutta ainakin saamme selvästi tietää, millainen tyyppi on kyseessä – ja ainakin huivi ja hattu antavat jotain mielikuvaa.

    Jos valokivet pöllikin joku feterrajuonesta…

  4. Loistava tapa kirjoittaa hahmo tarinaan. Domek on välittömästi inhimillisimmästä päästä hahmojamme; hän haluaa ilmaista itseään, pelkää asioita, töppäilee vähän…

    Alku-Klaanonin kontekstissa rauhallinen ja miellyttävä postaus. Tervetuloa tarinaan Domek!

  5. Jotenkin todella surrealia lukea omaa tekstiä niin monien vuosien jälkeen ja yrittää sitten päästä takaisin mielentilaan, jossa oli sen alunperin kirjoittanut. Yllättävintä on kuinka olin jo tuolloin alkanut kirjoittaa hahmojen eleitä ja pikkutapoja näin paljon.

Vastaa